maanantai 24. syyskuuta 2012

Kosketa

Korvaamaton kosketus
Onhan toi nyt aika lässynlässyn, ja oletuksena se, että on parisuhteessa (kai nyt, kun koko sivusto on "Parisuhteesi parhaaksi"), mutta silti. En osaa sanoa (varsinkaan ilman kirosanojen tuomaa voimaa) kuinka paljon mä kaipaan just kosketusta ja koskettamista. Oli se sitten muuten vaan koskemista tai seksuaalisempaa (sivuston lempisanaa käyttäen), mä kaipaan sitä niin että ihoa kihelmöi.

Suomalainen kulttuuri kun ei pidä sisällään oikein minkäänlaista koskettelua - siis sellaista ei-seksuaalista - vaan kanssakäyminen on sanallista, hyvässä lykyssä ilmeikästä, mutta se fyysinen kosketuksen elementti puuttuu aikalailla kokonaan. Nuorisokulttuuri onneksi pitää sisällään halaamista ja muuta, joten voisiko toivoa, että koskettaminen siirtyy pikkuhiljaa myös aikuisten maailmaan? On aivan sydäntäraastavaa nähdä se harvinainen pariskunta, joka oikeasti koskettaa toisiaan julkisilla paikoilla: pitää kädestä kiinni tai on kylki kyljessä, suikkaa satunnaisen suukon otsalle/poskelle - vahvistaa sitä yhteenkuuluvuuttaan myös muiden silmissä. Se lämpö ja tunnelataus, mikä siitä välittyy.. Olen niin kateellinen, mutta samaan aikaan niin tyytyväinen että heillä on se yhteys.

Mä olen tässä niin kaksijakoinen, kun en halua tuota kosketuksen tuomaa julkista vahvistusta sellaisen ihmisen kanssa, joka on kuvioissa lähinnä huvittelun vuoksi. Mä säästän sen koskettamisen siihen, kun olen oikeasti tosissani jonkun kanssa. Ja silloin ihan mielelläni koskettelen niin julkisesti kuin yksityisestikin.

Ja kuten tuossa tekstissä kirjoitettiin, kaiken koskettamisen ei tarvitse tai kuulukaan olla seksuaalista. Se on sitä läheisyyttä, hyvän olon antamista ja saamista, rakastamisen osoitus. Ja siitä ei-seksuaalisesta koskettamisesta pääsee niin helposti myös seksuaaliseen koskettamiseen... Koskettaminen luo niin helposti sitä seksuaalista jännitettä, erotiikkaa kuten jutussakin lukee, ettei tarvitse paljon mitään rohkaisua tai vastaavaa, jotta hommat lähtee rullaamaan seksin suuntaan.

Toisaalta se saattaa muodostua myös ongelmaksi. Jos parisuhteessa toinen osapuoli on syystä tai toisesta menettänyt seksihalunsa, voi koskettelusta tullakin taakka. Harvoinpa siinä niin käy, ettei se oma haluttomuus pyörisi aina mielessä, kun keskustelu tai kanssakäyminen saa seksuaalisia sävyjä. Ja harvoinpa se oma haluttomuus olisi täysin ongelmaton ilmiö itselleen. Siis kuinka moni oikeasti haluaa olla haluton? Haluaa olla se osapuoli, joka torjuu toisen lähestymisyritykset? Haluttomuus helposti ujuttautuu moneen eri asiayhteyteen, eikä rajoitu vain sinne makuuhuoneen puolelle. Siispä ihan viattomiksi tarkoitetut koskettamiset voivat saada ajatukset kääntymään seksiin ja myös siihen omaan haluttomuuteen. Ja sitten siitä koskettamisesta tuleekin taakka, se ahdistaa.

Mitenkäs siitä tilanteesta sitten etenisi, pyrkisi pääsemään eroon? Siis tilanteesta, jossa kaikki koskettaminen alkaa tuntua huonolta. Kaiketi ensimmäinen askel tässäkin asiassa on se, että ongelman tiedostaa. Ja sitten kai pitäisi miettiä haluaako asiaan jotain muutosta. Ja toivon mukaan päästään tulokseen "haluan", jolloin voi tehdä tietoisen päätöksen hyväksyä ne kosketukset, jotta siihen totuttautuu uudestaan. Tästä on toki aika vitaalia keskustella sen toisen osapuolen kanssa, joka toivon mukaan on sen verran aikuinen ja tunnollinen että ymmärtää mitä tarkoitetaan eikä loukkaannu verisesti ja ota sitä itseensä. Kosketusten tulisi siis kenties pysyä tarkoituksella ei-seksuaalisina. Mielen tulisi saada muodostettua sellaisen tunteen tai olotilan, että se ei suoraan luo kirkuvan punaista yhteyttä seksiin ja siihen hiton haluttomuuteen. Behavioristinen näkemys kenties, mutta joskus yksinkertaistukset toimii. Pavlovin koirien lailla voi ihminenkin oppia yhdistämään syy-seuraus-tyylillä asioita toisiinsa - ja siis myös saada purettua vastaavanlaisia yhteyksiä esimerkiksi sen kosketuksen ja seksin välillä. Kun kaikesta koskettamisesta ei johdakaan seksiä tai tunnetta, että siihen ohjataan ja painostetaan, voi alkaa uudestaan nauttia toisen kosketuksesta. Ja kenties herätä hieman siihen eroottiseen lataukseen sitten, kun sen aika on sopiva. Ehkä ne halutkin voivat saada herätystä.. ;)

Kosketa. Se tuntuu hyvältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti